Home

Als reiziger ligt mijn focus vooral op fotografie. Als fotograaf ligt dat op reisfotografie, meest als vrij werk omdat ik gewoon graag en veel reis. Maar ik ben natuurlijk ook  beschikbaar voor opdrachten. Fotografie, of fotografie en tekst. Reisreportages, ook naar aanleiding van mediareizen, schrijf ik voornamelijk op Reishonger.  

Onder de menukeuze ‘fotografie‘ wat voorbeelden van reportagewerk.  ‘‘Albums‘ leidt naar de inhoud van mijn Engelstalige reisfotosite en zal op termijn naar het Nederlands worden vertaald. De albums onder deze menukeuze kunnen ingescande dia’s, en foto’s gemaakt met  verouderde camera’s bevatten. Het gaat hier om reisinspiratie, niet om portfoliowaardig werk.

Kies je pad en mijd de massa

Bij de dichter

In 1994 werd er op de televisie een serie van de BBC uitgezonden over het dagelijkse leven in een klein stadje in China. De slager speelde een rol, de dokter en een aantal oudere vrouwtjes in klederdracht. Dit alles speelde in een decor van rode huisjes, grachtjes met kleine boogbruggen en een plein met een marktje. De beelden van de opkomende of ondergaande zon boven de gebogen pannendaken waren van een ongekende schoonheid. Ik besloot toen dat ik daar absoluut heen wilde. Minder dan twee jaar later was ik er. Het stadje stelde niet teleur.  Je voelde je echt een toeschouwer in een heel andere wereld.

Ik moest hieraan denken toen ik las over het groeiende massatourisme naar steeds dezelfde plekken. En wijdde er een stukje aan:

Kies je pad een mijd de massa

Het einde van de lijn

Het einde van de lijn

In tal van steden is het een goedkope en interessante ontdekkingsreis: pak de metro en rijd naar een eindpunt. En daarna naar het andere eindpunt. Het is een simpele en goedkope manier om aan detourism (ook wel omwegtoerisme genoemd) te doen en iets onbekends en onverwachts te ontdekken. Soms een leuke ervaring, soms slechts een indruk. 

De Indiase hoofdstad New Delhi kent tal van bezienswaardigheden, bekend en minder bekend. Ik voegde wat soms verrassende indrukken toe..

Het einde van de lijn – New Delhi

En de twee uiteinden van lijn 1 van de metro van Chengdu laten twee uitersten van het moderne stedelijke China zien.

Het einde van de lijn – Chengdu

Zwendel en ongemak

Zwendel en ongemak

Reizen is het mooiste wat er is. Maar heeft ook zijn schaduwkanten. Mensen die je vooral als een zoveel mogelijk te benutten geldbron zien. India en taxichauffeurs zijn berucht op dat gebied. Of als je eigenlijk in de verkeerde scene terechtkomt. Oude mannen in foute barretjes.  Je houdt er in ieder geval een verhaal aan over. Over Engelse wijn, bandjesmensen en dikke Hermannen.

Een warm welkom in Delhi

Engelse wijn in India

Caraibisch dagboek

 

 

Reisreportages

Langs de Mekong in Cambodja

Langs de Mekong in Cambodja

Vanaf het zuiden van Laos stroomt de Mekong, die zich na de binnendelta Sipandan -4000 islands- herpakt, grotendeels als een compacte stroom in de richting van Phnom Penh. Ook veel reizigers vervolgen hun reis naar Cambodja. En ook in een compacte stroom. Naar Siem Reap. Ik volgde de Mekong naar Phnom Penh  via Stung Treng, Kratie en Kampong Cham. Een leuk, maar ook wel comfortabel avontuur. Een gebrek aan echte topattracties zorgt ervoor dat de mainstream wegblijft, terwijl er genoeg toerisme is om faciliteiten in stand te houden. En voldoende mooie en interessante zaken om te zien en te doen.

Reisverslagen op Reishonger:

Stung Treng

Kratie

Kampong Cham

 

Heidelberg

Alles klopt in Heidelberg

Er zijn steden waar je even aan moet wennen of waar je even moet zoeken naar de leuke plekken. De oude stad van Heidelberg is niet zo’n plaats. Vanaf de eerste aanblik is het eigenlijk een schoolvoorbeeld van een aangename stad. De rode kasteelruïne die stoer tegen een heuvel ligt, de oude stenen brug met de karakteristieke torens. De statige villa’s en appartementsgebouwen aan de overkant van de Neckar. De klinkerstraatjes, met daarin huizen met luiken voor de ramen en karakteristieke gevelbeschildering. Het ontbreken van moderniteiten.
Het is dus niet voor niets dat Johann Wolfgang von Goethe meer dan 200 jaar geleden in zijn dagboek schreef: “Er is iets ideaal aan de stad en alles eromheen, als ik het mag zeggen”.

Reportage op Reishonger: Alles klopt in Heidelberg

Rani Sati tempel, Jhunjhunu

Shekawati, onbekend landelijk India

Een getulbande Maharadja trekt ten strijde op zijn olifant. Ertegenover is de veldslag te zien en is een fluitspelende Krisna afgebeeld. Allemaal omgeven door elegant gestileerde bloemmotieven en geometrische figuren, die duiden op de invloed van de islam. De binnenplaats van dit enorme stadspand is bijna geheel versierd met fresco’s, de meeste in relatief goede staat. Hoe oud ze zijn kun je zien aan andere onderwerpen: het vliegtuig van de gebroeders Wright, de auto’s, Koningin Victoria. De koopmanshuizen in Shekawati dateren van het begin van de vorige eeuw en de jaren niet ver ervoor. In iedere stad of plaats in die regio vindt je wel een paar huizen met fraaie schilderingen.

Een Reportage op Verkeersbureaus info:

Shekawati onbekend landelijk India

De Tibetaanse wereld

De Tibetaanse wereld

In het begin van de vorige eeuw was Tibet een mysterieus rijk, verscholen achter de hoogste bergtoppen van de wereld. Lhasa, het centrum ervan, was een doel voor avonturiers en ontdekkingsreizigers. Velen moesten het met hun dood bekopen. Omgekomen tijdens de barre tocht of gedood na aankomst. Heden ten dage is de boeiende Tibetaanse wereld bereikbaar. Niet alleen de Tibetaanse Autonome Regio in China, maar ook de gebieden er omheen, Bhutan, Ladakh, delen van Nepal en Sikkim maken deel uit van de unieke cultuur. 

Een artikel op Reishonger over deze wereld:

De Tibetaanse wereld

Loire Atlantique

Loire – Atlantique: een verkenning van de Franse kust

Een aangename temperatuur, windstilte en een dunblauwe lucht is wat ons opwacht als we half oktober vanuit het grauwe Nederland naar Nantes zijn gevlogen voor een verkenning die ons langs de kust bij de monding van de rivier de Loire zal voeren. Geschiedenis, van de middeleeuwen tot de zestiger jaren, ongerepte landschappen, gastronomie en ecologische initiatieven zullen ons de komende dagen ten deel worden. De Loire-Atlantique is de naam voor dit Franse departement aan de Atlantische Oceaan, gelegen in de regio Pays de la Loire. Hier vind je een grillige kustlijn, brede stranden, indrukwekkende natuurparken en karakteristieke steden en dorpen. Dit niet heel bekende deel van Frankrijk blijkt verrassend veelzijdig.

Een reisverslag op Reishonger:

Loire – Atlantique: een verkenning van de Franse kust

 

Met Holland America Line naar Schotland

Met Holland America Line naar Schotland

Ook als je van avontuurlijk reizen houdt is het soms best aangenaam om eens iets anders te ervaren. Een rondreis waarbij je één keer je kleren in de kast hangt en dan op weg kan. Ik dompelde me onder in de wereld van het cruisen met de Holland America Line.

Reportage op Reishonger: Met de Holland America Line naar Schotland