Home

Als reiziger ligt mijn focus vooral op fotografie. Als fotograaf ligt dat op reisfotografie, meest als vrij werk omdat ik gewoon graag en veel reis. Maar ik ben natuurlijk ook  beschikbaar voor opdrachten. Fotografie, of fotografie en tekst. Reisreportages, ook naar aanleiding van mediareizen, schrijf ik voornamelijk op Reishonger.  

Onder de menukeuze ‘fotografie‘ wat voorbeelden van reportagewerk.  ‘‘Albums‘ leidt naar de inhoud van mijn Engelstalige reisfotosite en zal op termijn naar het Nederlands worden vertaald. De albums onder deze menukeuze kunnen ingescande dia’s, en foto’s gemaakt met  verouderde camera’s bevatten. Het gaat hier om reisinspiratie, niet om portfoliowaardig werk.

Kies je pad en mijd de massa

Bij de dichter

In 1994 werd er op de televisie een serie van de BBC uitgezonden over het dagelijkse leven in een klein stadje in China. De slager speelde een rol, de dokter en een aantal oudere vrouwtjes in klederdracht. Dit alles speelde in een decor van rode huisjes, grachtjes met kleine boogbruggen en een plein met een marktje. De beelden van de opkomende of ondergaande zon boven de gebogen pannendaken waren van een ongekende schoonheid. Ik besloot toen dat ik daar absoluut heen wilde. Minder dan twee jaar later was ik er. Het stadje stelde niet teleur.  Je voelde je echt een toeschouwer in een heel andere wereld.

Ik moest hieraan denken toen ik las over het groeiende massatourisme naar steeds dezelfde plekken. En wijdde er een stukje aan:

Kies je pad een mijd de massa

Het einde van de lijn

Het einde van de lijn

In tal van steden is het een goedkope en interessante ontdekkingsreis: pak de metro en rijd naar een eindpunt. En daarna naar het andere eindpunt. Het is een simpele en goedkope manier om aan detourism (ook wel omwegtoerisme genoemd) te doen en iets onbekends en onverwachts te ontdekken. Soms een leuke ervaring, soms slechts een indruk. 

De Indiase hoofdstad New Delhi kent tal van bezienswaardigheden, bekend en minder bekend. Ik voegde wat soms verrassende indrukken toe..

Het einde van de lijn – New Delhi

En de twee uiteinden van lijn 1 van de metro van Chengdu laten twee uitersten van het moderne stedelijke China zien.

Het einde van de lijn – Chengdu

Zwendel en ongemak

Zwendel en ongemak

Reizen is het mooiste wat er is. Maar heeft ook zijn schaduwkanten. Mensen die je vooral als een zoveel mogelijk te benutten geldbron zien. India en taxichauffeurs zijn berucht op dat gebied. Of als je eigenlijk in de verkeerde scene terechtkomt. Oude mannen in foute barretjes.  Je houdt er in ieder geval een verhaal aan over. Over Engelse wijn, bandjesmensen en dikke Hermannen.

Een warm welkom in Delhi

Engelse wijn in India

Caraibisch dagboek

 

 

Reisreportages

Panama Canal-Entering the Pedro Miguel locks

Perspectieven op het Panamakanaal

Als je iemand om een ​​eerste associatie met het woord Panama vraagt, zal het antwoord waarschijnlijk ‘kanaal’ zijn. En misschien is dit wel terecht, omdat het kanaal een van de belangrijkste attracties van het land is. En bijna iedere bezoeker van de stad zal het kanaal op de een of andere manier wel aandoen. Maar om het Panamakanaal en de daarmee verbonden historie wat breder te bevatten zijn meerdere bezoeken op de plaats. Er is de sfeer van de voormalige Amerikaanse enclave in Panama City je kunt de sluizen bezoeken en je kunt een stuk door het kanaal varen. En dan is er nog de historische trein naar Colon aan de andere zijde van het kanaal. Zo kun je verschillende perspectieven krijgen van het kanaal.

Een reisverslag op Reishonger:

Perspectieven op het Panamakanaal

 

Pyrénées-Orientales – hiken in Cerdagne en Capcir

Pyrénées-Orientales – hiken in Cerdagne en Capcir

Als we gaan zitten om onze meegebrachte lunch te verorberen, pakt berggids Kim een zwarte veldfles. Er zit wijn in. Natuurlijk, we zijn in Frankrijk. ‘We nemen de tijd om te lunchen en te genieten van het landschap’, aldus Kim. ‘Meestal zijn mensen veel te gehaast en willen ze, gestrest als ze zijn, meteen verder’. Hiken als een soort ingeplande prestatie die volbracht moet worden, in plaats van een manier om in het landschap te zijn. De kunst is het passieve in het actieve, bedenk ik me. Yin en Yang. Balans.

Reportage op Reishonger

Hiken in de pyrenees orientales
Catalonie: Panoramische landschappen

Een roadtrip door Catalonië

Wolkenflarden als half doorzichtige ochtendmist zweven langs groene heuvels, bruine bergen op de achtergrond, een weg die door het landschap kronkelt met na iedere bocht een nieuwe voorstelling, Schilderijen met lucide lichtvoetige luchten. Ik ben in Catalonië voor een roadtrip, een deel van de ‘Grand Tour of Catalonia’. De eerste ochtend begint magisch.

Bij een roadtrip zijn landschappen essentieel, iets waar Nederlandse snelwegen, omgeven door gesloten dozen, over het algemeen niet erg geschikt voor zijn. In Catalonië wordt dat naarmate je verder van Barcelona komt anders.

Een reisverslag op Reishonger:

Een roadtrip door Catalonië

 

Marquessac, een fraai uitzicht

De tastbare historie van de Dordogne

Een imposante klif van een kilometer lang troont zo’n honderd meter boven de weg en de rivier de Vézère uit. De erosie van het rivierwater en de inwerking van vorst tijdens de ijstijden hebben terrassen gevormd, horizontale richels die diep de rots in gaan. Het is daar, in de Dordogne dat al 50.000 jaar geleden mensen hun schuilplaats vonden. Maar daarmee houdt de rol van Roque Saint Christophe in de geschiedenis niet op zoals later bleek.

Reportage op Reishonger:

De tastbare historie van de Dordogne

Off the beaten track in Sipandon

Off the beaten track in Sipandon

Veel mensen die niet reizen, georganiseerd reizen of zich beperken tot Europa of landen uit de toeristische mainstream denken dat reizen door landen als Laos en Cambodia moeilijk is. In werkelijkheid is bijna niets simpeler als je op de min of meer gebaande paden blijft. Ieder hotel, guesthouse, brommerverhuurbedrijf en veel restaurants kunnen je kaartjes verkopen naar alle gangbare plekken. Je wordt keurig bij je hotel opgehaald en bijna tot je bestemming begeleid. Comfortabel is het niet altijd, langdurig is het meestal, maar moeilijk is het niet. Iets anders wordt het als je naar een bestemming gaat die nog niet op de toeristische kaart staat. Dan wordt niet alleen de bestemming maar ook de reis avontuurlijk.

Reportage op Reishonger:

Don Som: off the beaten track in Sipandon